Παρακολούθηση Φρέσκων Ανθέων – Μελέτη
Παρακολούθηση Φρέσκων Ανθέων
Τρόφιμα
Όλες οι ελεγχόμενες εφοδιαστικές αλυσίδες δεν δημιουργούνται ίσες. Τα φρέσκα λουλούδια είναι ένα μοναδικό εμπόρευμα με ειδικές ανάγκες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διανομείς χρειάζονται τη σαφή κατανόηση της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Για παράδειγμα, επειδή τα λουλούδια είναι ευαίσθητα και εκτιμώνται για την οπτική τους ομορφιά, η σωστή συντήρηση της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά είναι απαραίτητη. Οποιοσδήποτε εσφαλμένος χειρισμός μπορεί να μειώσει δραματικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον, στην αγορά λουλουδιών, υπάρχουν μεγάλες εποχές αιχμής όπως: Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η Ημέρα της Μητέρας. Η απώλεια αποστολής κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Όταν πρόκειται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας για τα φρέσκα λουλούδια, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αβεβαιότητα.
Το Ρίσκο
Η πλειοψηφία των ευαίσθητων ποικιλιών λουλουδιών θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 0 ° C και 1 ° C (32 ° F – 34 ° F). Οι αποκλίσεις από αυτό το εύρος μπορεί να μειώσουν τη ζωή και την ποιότητα τους, επειδή ανταποκρίνονται σχεδόν αμέσως στο περιβάλλον τους. Ως αποτέλεσμα, η συνεχής, επαρκής διατήρηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ψυκτική αλυσίδα είναι απαραίτητη για τη μείωση των προβλημάτων ποιότητας, όπως:
- Αυξημένα ποσοστά αναπνοής
- Γκρι Μούχλα (Botrytis cinerea)
- Μάρανση
- Πρόωρη γήρανση (βιολογική γήρανση)
Η υψηλή αξία των εξαγωγών και η εποχικότητα των κομμένων ανθέων καθιστά την παρακολούθηση της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και τη διανομή ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, μια απώλεια αποστολής μπορεί να είναι δαπανηρή και να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη απαιτούμενων επιπέδων αποθεμάτων, καθώς πολλοί διανομείς δεν διαθέτουν αποθέματα αντικατάστασης.
Η συντήρηση της θερμοκρασίας των λουλουδιών που μεταφέρονται οδικώς και των αερομεταφερόμενων λουλουδιών είναι δύσκολη και οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας είναι κοινή στον κλάδο. Η μεταφορά και η διανομή φρέσκων λουλουδιών είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων με πολλές ευκαιρίες για πιθανές διακοπές ψυχρής αλυσίδας, όπως:
- Συγκομιδή
- Εγκαταστάσεις ψύξης
- Οδική ή μεταφορά δια αέρος
- Λιμάνια
- Κέντρα διανομής
- Σημεία λιανικής πώλησης
Η ακριβής κατανόηση του πότε και που τα θέματα θερμοκρασίας δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύτιμα για την συνεχή βελτίωση και την αύξηση ποιότητας του προϊόντος, στοιχεία τα οποία θα αυξήσουν τα κέρδη και την ακεραιότητα του κύρους της επιχείρησης.
Στοιχεία Πραγματικού Χρόνου με TempTale® GEO
Πάνω: Το γράφημα θερμοκρασίας και ο χάρτης εμφανίζουν δεδομένα θερμοκρασίας περιβάλλοντος και γεωγραφικής θέσης σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται από μια οθόνη TempTale® GEO κατά τη διάρκεια αποστολής φρέσκων λουλουδιών. Τα υψηλά, ιδανικά και χαμηλής θερμοκρασίας όρια καθορίζονται από τον πελάτη με βάση το εμπόρευμα.
Τα καταγραφικά δεδομένων TempTale GEO της Sensitech, είναι ιδανικά για την βιομηχανία ανθέων. Παρακολουθούν τις φορτώσεις, επισημαίνουν αποκλίσεις στην ψυχρή αλυσίδα πριν επηρεαστεί η ποιότητα του εμπορεύματος. Αυτά τα καταγραφικά παρέχουν δεδομένα θερμοκρασίας πραγματικού χρόνου και επισήμανση τοποθεσίας, δίνοντας στους προμηθευτές και τους συνεργάτες τους την πλήρη ορατότητα στις αποστολές και τυχόν αποκλίσεις.
Παραδείγματα για την Παρακολούθηση Φρέσκων Ανθέων
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το 2015 ένας πελάτης παρακολούθησε 700 φορτώσεις κομμένων λουλουδιών χρησιμοποιώντας καταγραφικό δεδομένων TempTale GEO. Από αυτές τις αποστολές το 59% έδειξε συναγερμούς υψηλού ορίου. Οι συναγερμοί υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας ενεργοποιούνται όταν παραβιάζονται οι προδιαγραφές θερμοκρασίας. Οι συναγερμοί σε πραγματικό χρόνο επιτρέπουν στους πελάτες να αντιδρούν αμέσως, αποτρέποντας τη ζημιά ή την απώλεια προϊόντων.
Σε άλλη περίπτωση, ένας προμηθευτής χρησιμοποίησε καταγραφικά TempTale GEO για την παρακολούθηση των αποστολών φρεσκοκομμένων λουλουδιών μέχρι τον λιανοπωλητή. Διαπιστώθηκε ότι τα λουλούδια κρατήθηκαν σε ακατάλληλες θερμοκρασίες σε κρίσιμο σημείο κατά τη μεταφορά. Το προϊόν κρατήθηκε για 5 ώρες, σε μια εγκατάσταση μεταφόρτωσης, των οποίων η θερμοκρασία στις αποβάθρες ήταν 12,8 ° C (55 ° F). Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία του λουλουδιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 βαθμούς. Ένας άλλος προμηθευτής, χρησιμοποιώντας καταγραφικά TempTale GEO για τις αποστολές κομμένων ανθέων στην Ευρώπη, ανακάλυψε ότι τα λουλούδια είχαν εκτεθεί σε ψυχρές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, από τη μονάδα συσκευασίας στο κατάστημα. Η χρήση των καταγραφικών δεδομένων TempTale GEO από αυτούς τους προμηθευτές, παρείχε την ορατότητα και τους επέτρεψε να προσδιορίσουν ακριβώς πού προέκυψε η παραβίαση ορίων θερμοκρασίας.
Συμπέρασμα
Για την αποφυγή διαταραχών μετά τη συγκομιδή, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο βάζο και για να αυξηθεί το κέρδος, η διατήρηση κατάλληλων θερμοκρασιών κατά τη διανομή των φρέσκων λουλουδιών είναι καθοριστική. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο είναι ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η ψυκτική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς αλλά και μετά, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης του πολύτιμου και ευαίσθητου εμπορεύματος.