Ιδανική Συντήρηση Φρούτων & Λαχανικών

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι ζωντανοί ιστοί, αν και δεν συνδέονται πλέον με το φυτό. Αναπνέουν, όπως κάνουν και οι άνθρωποι, και η σύνθεση και η φυσιολογία τους συνεχίζουν να αλλάζουν μετά τη συγκομιδή. Συνεχίζουν να ωριμάζουν και, τέλος, αρχίζουν να πεθαίνουν. Η κυτταρική διάσπαση και ο θάνατος (γήρανση) είναι αναπόφευκτες, αλλά μπορούν να επιβραδυνθούν με τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες (0 έως 12°C) και υψηλές σχετικές υγρασίες (80 έως 95%) για να μειώσουν την αναπνοή και να επιβραδύνουν τα ποσοστά μεταβολισμού και διαπνοής. Με την επιβράδυνση αυτών των διαδικασιών, μειώνεται η απώλεια νερού και διατηρούνται η αξία των τροφίμων, η ποιότητα και τα αποθέματα ενέργειας.
Σχετική υγρασία
Τα ποσοστά αναπνοής (απώλεια νερού από την παραγωγή) καθορίζονται από την περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα, η οποία συνήθως εκφράζεται ως σχετική υγρασία. Με υψηλή σχετική υγρασία, τα προϊόντα διατηρούν βάρος, εμφάνιση, διατροφική ποιότητα και γεύση, ενώ μειώνεται o μαρασμός.
Τα φυλλώδη λαχανικά με υψηλές αναλογίες επιφάνειας προς όγκο. τραυματισμένο προϊόν · και τα ανώριμα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερα ποσοστά διαπνοής. Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά αναπνοής είναι η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του αέρα και η ατμοσφαιρική πίεση. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και η υψηλή ταχύτητα αέρα αυξάνουν τα ποσοστά αναπνοής.
Η σχετική υγρασία πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται κατά την αποθήκευση. Για την παρακολούθηση της υγρασίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται υγρόμετρο ή ψυχρόμετρο σφεντόνας, όχι η εμφάνιση του προϊόντος. Ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με μια ποικιλία μεθόδων.
Θερμοκρασία
Η αναπνοή και οι ρυθμοί μεταβολισμού σχετίζονται άμεσα με τις θερμοκρασίες δωματίου μέσα σε ένα δεδομένο εύρος. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός αναπνοής, τόσο ταχύτερα γίνεται η επιδείνωση της παραγωγής. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αναπνοή και τις διαδικασίες ωρίμανσης και γήρανσης, γεγονός που παρατείνει τη διάρκεια αποθήκευσης των φρούτων και των λαχανικών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων που προκαλούν αποθεματοποίηση φρούτων και λαχανικών.
Οι παραγωγοί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και προσοχή στις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα με υψηλό έως εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναπνοής – οι καλλιέργειες αυτές είναι πιο ευαίσθητες. Είναι αδύνατο να κάνετε μία μόνο σύσταση για δροσερή αποθήκευση όλων των φρούτων και λαχανικών.
Το κλίμα της περιοχής από την οποία προέρχεται η καλλιέργεια, το μέρος του φυτού, η εποχή της συγκομιδής και η ωρίμανση των καλλιεργειών κατά τη συγκομιδή είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό της βέλτιστης θερμοκρασίας. Ένας γενικός κανόνας για τα λαχανικά είναι ότι οι καλλιέργειες δροσερής περιόδου πρέπει να φυλάσσονται σε ψυχρότερες θερμοκρασίες (0 έως 2°C) και οι καλλιέργειες θερμής περιόδου πρέπει να φυλάσσονται σε θερμότερες θερμοκρασίες (7 έως 12°C)
Οι συσκευές καταγραφής δεδομένων θερμοκρασίας και υγρασίας της Sensitech Inc., (data loggers) είναι παγκοσμίως οι καλύτερες. Ακολουθούνται από πιστοποιητικά και σας εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο της εφοδιαστικής σας αλυσίδας. Τα καταγραφικά διατίθενται στην Ελλάδα και Κύπρο από την Ecohellas.gr.