Άρθρα

Ενημέρωση | Έρευνα | Τεχνολογία

Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι απλώς ένα τοπικό, κρατικό ή περιφερειακό πρόβλημα. Με πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων να σπαταλιέται κάθε χρόνο, εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την επίλυση αυτής της πρόκλησης. Η βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των ληγμένων τροφίμων, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής των προϊόντων σας.

Για να σας βοηθήσουμε να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ας ρίξουμε μια ματιά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας – ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη σπατάλη τροφίμων.

-και πέντε βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις διαδικασίες παρακολούθησης της θερμοκρασίας σας.

Όταν τα τρόφιμα δεν αποθηκεύονται στις βέλτιστες θερμοκρασίες, η ποιότητά τους υποβαθμίζεται σταδιακά μέχρι να χαλάσουν τελικά. Η ακατάλληλη θερμοκρασία επηρεάζει όλα τα ευπαθή προϊόντα- ακόμη και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ευάλωτα στην κακή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ακόμη και όταν τα τρόφιμα δεν έχουν αλλοιωθεί, οι ακατάλληλες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα του προϊόντος σας.

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά δεν είναι η μόνη αιτία αλλοίωσης. Τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να οδηγήσουν τα προϊόντα να παραμένουν στις αποβάθρες, στις αποθήκες ή στις ψυκτικές αποθήκες πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Οι συνθήκες είτε πολύ ζεστές είτε πολύ κρύες μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε σπατάλες. Προϊόντα όπως τα προϊόντα, τα λουλούδια, τα παγωτά, το κρέας και τα θαλασσινά επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Για πάνω από 30 χρόνια, η Sensitech έχει αφιερωθεί στο να βοηθά τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς και τους προμηθευτές να βελτιστοποιήσουν την ψυκτική αλυσίδα τους και να αποτρέψουν τη σπατάλη τροφίμων. Παρέχοντας ορατότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού με τις συσκευές IoT που διαθέτουμε, μπορείτε να εντοπίζετε τα κενά στην ψυκτική αλυσίδα και να παρεμβαίνετε σε πραγματικό χρόνο.

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών μας για βελτιστοποίηση. Για να φτάσουμε στην ουσία αυτού του ζητήματος, πρέπει να εξετάσουμε τις συνεχείς βελτιώσεις που θα επηρεάσουν κάθε βήμα της ψυκτικής αλυσίδας και θα αποτρέψουν τη σπατάλη τροφίμων.

Κάθε οργανισμός αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τροφίμων. Όμως όλοι στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων κοιτάζοντας προς τα μέσα και υιοθετώντας αυτές τις πρακτικές


Καθιέρωση κατευθυντήριων γραμμών και διαδικασιών για κάθε προϊόν και αποστολή σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Στη συνέχεια, διανείμετε αυτές τις πληροφορίες σε όλους όσους τις χρειάζονται: στις αποθήκες, στις ναυτιλιακές εταιρείες και στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Δώστε προτεραιότητα στη σαφή και συνοπτική επικοινωνία αυτών των βέλτιστων πρακτικών σε όλη την εταιρεία και τις εγκαταστάσεις σας.

Οι βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα λεπτομερειών, από τις κατάλληλες θερμοκρασίες αποθήκευσης έως τον τρόπο σωστής φόρτωσης των προϊόντων σας σε οχήματα και πλοία μεταφοράς. Βελτιώνετε και βελτιώνετε συνεχώς τις πρακτικές σας, εντοπίζοντας τακτικά τα τμήματα κινδύνου κατά τη διάρκεια της αποστολής σε κάθε ταξίδι που πραγματοποιούν τα προϊ όντα σας, από το σημείο προέλευσης έως το σημείο αγοράς.

Προσδιορίστε κάθε βήμα κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και διερευνήστε πού και γιατί είναι πιθανότερο να εμφανιστούν προκλήσεις (ιδίως αυτές που σχετίζονται με τη θερμοκρασία και την υγρασία). Ανταποκριθείτε σε αυτές τις προκλήσεις εντοπίζοντας πρώτα μια λύση στο πρόβλημα και στη συνέχεια προσαρμόζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και τις διαδικασίες σας για να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος. Οι δυναμικές βέλτιστες πρακτικές που επαναξιολογούνται τακτικά σας βοηθούν να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα σήμερα και αύριο.

Πριν τοποθετήσετε οτιδήποτε σε φορτηγό ψυγείο, είναι σημαντικό να μετρήσετε τη θερμοκρασία των προϊ όντων σας. Τα τρόφιμα πρέπει να φορτώνονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και κανένα προϊόν δεν πρέπει να αγγίζει τα τοιχώματα του φορτηγού.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να επενδύσουν στα φορτηγά ψυγεία και στο πόσο καλά διατηρούν τα προϊόντα σε θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς. Προφανώς, τα ρυμουλκούμενα με ενσωματωμένα συστήματα ψύξης είναι απαραίτητα, αλλά η προσεκτική τοποθέτηση των οργάνων παρακολούθησης της θερμοκρασίας και των ίδιων των συστημάτων ψύξης είναι επίσης απαραίτητη. Το πίσω μέρος του φορτηγού είναι συχνά το πιο δύσκολο σημείο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, οπότε η ύπαρξη μιας οθόνης εκεί μπορεί να ειδοποιήσει την ομάδα σε περίπτωση που οι συνθήκες του φορτηγού αυξομειώνονται.

Η διατήρηση των ρυμουλκούμενων και των συστημάτων ψύξης σε καλή κατάσταση μέσω τακτικής παρακολούθησης και συντήρησης θα διασφαλίσει ότι τα οχήματα μεταφοράς σας δεν θα έχουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να δείτε ένα μικρό ζήτημα να διογκώνεται σε ένα σημαντικό πρόβλημα που οδηγεί σε δαπανηρή και περιττή σπατάλη τροφίμων.

Η αποθήκευση είναι επίσης μια άλλη βασική πτυχή της αλυσίδας εφοδιασμού. Κατά την αποθήκευση των τροφίμων είναι σημαντικό να μετριάζεται η έκθεση του προϊόντος στις θερμοκρασίες του αέρα του περιβάλλοντος. Η εκφόρτωση του φορτηγού πρέπει να γίνεται γρήγορα για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά από τη θερμοκρασία.

Ωστόσο, οι αποθήκες πρέπει επίσης να διαχειρίζονται ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να διατηρούν τα προϊόντα στη σωστή θερμοκρασία. Η θερμική χαρτογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις ομάδες να προσδιορίσουν ποιες περιοχές μιας αποθήκης κινδυνεύουν από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Οι οθόνες πρέπει να τοποθετούνται στα πιο ψυχρά και θερμά σημεία κάθε αποθηκευτικής εγκατάστασης. Οι ομάδες θα πρέπει επίσης να διεξάγουν δοκιμές για να δουν τον αντίκτυπο που έχει μια ανοιχτή πόρτα ή μια διακοπή ρεύματος στη θερμοκρασία μιας αποθήκης ή μιας αποθηκευτικής εγκατάστασης.

Η διαχείριση της ψυχρής αλυσίδας δεν είναι μια κατάσταση “βάλτε το και ξεχάστε το”. Οι πολιτικές και οι διαδικασίες σας θα πρέπει να αξιολογούνται και να ενημερώνονται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι μέθοδοί σας είναι βέλτιστες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τον ακριβή και ομαλό εντοπισμό και την εξάλειψη των νέων κινδύνων για τα προϊ όντα σας.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων παρέχει μια σχεδόν ατελείωτη σειρά από συσκευές παρακολούθησης της θερμοκρασίας και καταγραφής δεδομένων και με αυτές μπορείτε να αξιοποιήσετε τις αναλύσεις σας για να κάνετε την αξιολόγηση και την ενημέρωση των διαδικασιών μεταφοράς σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Για παράδειγμα, οι προηγμένες μετρικές ανάλυσης δεδομένων μπορούν να καθορίσουν ποια θα είναι η θερμοκρασία ενός προϊόντος κατά την άφιξη με βάση διάφορους παράγοντες.

Τα αναλυτικά στοιχεία μετατρέπουν τα ερωτηματικά σε απαντήσεις και φωτίζουν τα τυφλά σημεία σας. Μπορείτε να συλλέγετε δεδομένα από τις αποθήκες, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης. Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκεντρώσετε

αυτά τα δεδομένα μαζί, δημιουργώντας μια σαφή εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού σας σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, η ομάδα σας μπορεί να συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες για να καθορίσει τις βέλτιστες πρακτικές για την εξοικονόμηση χρημάτων στην εταιρεία σας, μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα. Στην Sensitech, σε κάθε πελάτη ανατίθεται ένας διαχειριστής προγράμματος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να ερμηνεύσουν τα δεδομένα ή να εκτελέσουν σενάρια “what-if”. Με δεκαετίες εμπειρίας, η ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διαδικασία αποστολής σας μέσω δεδομένων, ώστε να μειώσετε τα απόβλητα και παράλληλα να βελτιστοποιήσετε την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ένα διαρκές καθήκον για όλους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι να ανακαλύπτουν πού πάνε τα πράγματα στραβά. Αυτό που το καθιστά δύσκολο είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων αιτιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλαπλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στο ίδιο πρόβλημα και η επίλυση ενός μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταρράκτη από
πρόσθετες έρευνες και βελτιστοποιήσεις.

Με ένα συνδυασμό θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο, αναλυτικών στοιχείων και παρακολούθησης της υγρασίας, μπορείτε να εντοπίσετε πού και πότε διακόπτεται η ψυκτική αλυσίδα και να λάβετε μέτρα δράσης για να αποτρέψετε τη σπατάλη τροφίμων στο μέλλον.

Η σπατάλη τροφίμων δεν επηρεάζει μόνο το τελικό σας αποτέλεσμα. Διαταράσσει το πρόγραμμα παραγωγής σας, αφήνοντάς σας να αγωνίζεστε να αντικαταστήσετε τα προϊόντα που σπαταλήσατε. Σε περίπτωση αλλοίωσης ή ανάκλησης, μπορεί να ασθενήσουν οι καταναλωτές και να προκαλέσουν δυνητικά μη αναστρέψιμη βλάβη στην επιχείρησή σας, αλλά με την υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών μείωσης της σπατάλης, μπορείτε να ενισχύσετε τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία σας, δημιουργώντας ένα πιο αρμονικό μέλλον για την επιχείρηση και την κοινότητα.

Για να μάθετε περισσότερα και να επικοινωνήσετε μαζί μας παρακαλούμε πατήστε εδώ

ΠΗΓΗ: Sensitech