Άρθρα

Ενημέρωση | Έρευνα | Τεχνολογία

Μπορείτε να επιβραδύνετε την ωρίμανση των λαχανικών και Φρούτων σας

 
Το Αιθυλένιο & η Αντιμετώπισή του
Γενικά για το αιθυλένιο

Το αιθυλένιο εκλύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του καρπού και είναι η μόνη ορμόνη που έχει αποδειχτεί ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην ωρίμανση. Για την απόδειξη της δράσης του ως ορμόνη, ίσως, βοήθησε η αέρια φύση του που καθιστά δυνατή τη μέτρηση του χωρίς να καταστραφεί ο καρπός, καθώς και η μέτρηση του με ακρίβεια, γρήγορα, σχετικά εύκολα και με δυνατότητα μέτρησής του και πριν τη αποκοπή του καρπού με φορητά όργανα.

Η παρεμπόδιση της σύνθεσης ή/και της δράσης του αιθυλενίου καθυστερεί την ωρίμανση των καρπών, ενώ η εφαρμογή εξωγενούς αιθυλενίου σε καρπούς επιταχύνει την ωρίμανσή τους. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επίδραση του εξωγενούς αιθυλενίου στις διεργασίες της ωρίμανσης διαφέρει μεταξύ των κλιμακτηριακών και των μη κλιμακτηριακών καρπών, όπως για παράδειγμα στην αναπνευστική δραστηριότητα, στην οποία το εξωγενές αιθυλένιο Φίλτρα Αιθυλενίου

Ryan® Ethylene Absorption από την Sensitech (προϊόντα απορρόφησης Αιθυλενίου).

Όταν το θέμα έρχεται στην ποιότητα των κηπευτικών προϊόντων, η διαχείριση της θερμοκρασίας και η απορρόφηση του αιθυλενίου πηγαίνουν χέρι – χέρι. Καθώς η καλή διαχείριση θερμοκρασίας είναι πάντα κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας των ευαίσθητων προϊόντων, το αιθυλένιο παράλληλα είναι ακόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ποιότητα. Το αιθυλένιο συμβάλλει στην επιτάχυνση και την αρμονική ωρίμανση της παραγωγής που έχει συλλεχθεί στο στάδιο της ωρίμανσης.

Η έκθεση όμως στο αιθυλένιο έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των φρούτων, των λαχανικών και των θαλασσινών, τα οποία ταξινομούνται σε προϊόντα υψηλής παραγωγής αιθυλενίου. Έτσι συνίσταται η απομάκρυνση του αιθυλενίου σε μακροπρόθεσμα ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αποθήκευσης μήλων και αχλαδιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκλειστεί το αιθυλένιο για την αποθήκευση των αβοκάντο, ακτινιδίων, λοτών, γαρυφάλλων και άλλων κηπευτικών που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

Τα φίλτρα κυκλοφορούν σε δύο τύπους:

Ryan® Ethylene FiltersΤα φίλτρα απορρόφησης Αιθυλενίου δουλεύουν με την κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και καθαρίζουν το περιβάλλον σε containers που μεταφέρονται οδικώς και δια θαλάσσης.
Ryan® Ethylene SachetsΤα σακουλάκια απορρόφησης Αιθυλενίου εμποδίζουν τις συνέπειες από την παραγωγή αιθυλενίου μέσα στις συσκευασίες των προϊόντων όπου δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρος.
Τα προϊόντα Απορρόφησης Αιθυλενίου Ryan βοηθούν:

  • Στη μείωση ζημιών, ελέγχοντας την υπερβολική ωρίμανση και την σήψη.
  • Στη μείωση απώλειας νερού, βελτιώνοντας την εμφάνιση της παραγωγής, την υφή και τη θρεπτική ποιότητα.
  • Στην εξάλειψη δυσάρεστων οσμών που εκπέμπονται από τα υπερβολικά ωριμασμένα προϊόντα.
  • Στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών σας παραδίδοντας σε αυτούς προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.
Φρούτα και Λαχανικά που παράγουν Αιθυλένιο:

Μήλα, Βερίκοκα, ώριμα Αβοκάντο, Νεκταρίνια, Ροδάκινα, Αχλάδια, Δαμάσκηνα, Κυδώνια και ώριμες Τομάτες είναι φρούτα υψηλού έως μέσου παραγωγής αιθυλενίου. ενώ τα Μούρα παράγουν μόνο μια μικρή ποσότητα αέριου αιθυλενίου.

Τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά είναι φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο και είναι ευαίσθητα σε αυτά.

Τα μήλα, το βερίκοκο, το αβοκάντο (ώριμο και άγευστο), οι μπανάνες (πράσινες), το πεπόνι, το αγγούρι, Τα δαμάσκηνα, τα κυδώνια, η ντομάτα (πράσινη) παράγουν αιθυλένιο και είναι ευαίσθητα στο αέριο αιθυλενίου.

Φρούτα και λαχανικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο

Τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αέριο αιθυλενίου, αλλά τα ίδια δεν εκπέμπουν αιθυλένιο.

Σπαράγγια, Βασιλικός, Μπρόκολο, Βλαστοί Βρυξελλών, Λάχανο, Καρότα, Κουνουπίδι, Σέλινο, Μελιτζάνα, Πιπεριές, Καλαμπόκι, Ροδάκινα, Πατάτες, Μίγματα Σαλάτας, Λάχανα,  Γλυκοπατάτες, Γογγύλια, Καρπούζι.

Φρούτα και λαχανικά που δεν παράγουν αέριο αιθυλενίου

Αγκινάρες, Κεράσια, Καρύδες, Καλαμπόκι, Σκόρδο, Κρεμμύδια, Ρόδια. Δεν εκπέμπουν αιθυλένιο και δεν είναι ευαίσθητα σε αυτό.

Τα πορτοκάλια παράγουν πολύ μικρή ποσότητα αερίου αιθυλενίου και δεν είναι ευαίσθητα σε αυτό το αέριο.

Βιβλιογραφία:

  • My kitchen garden
  • Μετασσυλλεκτική Μεταχείριση Καρπών και Λαχανικών των Χάρολντ-Κρίστοφερ Πάσσαμ, Ελένη Τσαντίλη, Μιλτιάδης Χριστόπουλος, Μίνα Καυκαλέτου, Αλέξιος Αλεξόπουλος και Ιωάννης Καραπάνος