Ξηρός Πάγος – Παρακολουθήση Θερμοκρασίας
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΗΡΟΣ ΠΑΓΟΣ (DRY ICE);
Ο ΞΗΡΟΣ ΠΑΓΟΣ-DRY ICE χρησιμοποιείται σε μία πληθώρα εφαρμογών.
Ενδεικτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε :
- Ξηρή Παγοβολή
- Τεχνολογία Drylast
- Μεταφορά τροφίμων σε ελεγχόμενη θερμοκρασία
- Αεροπορικό catering επεξεργασία τροφίμων
- Χρήση ξηρού πάγου κατά την επεξεργασία τροφίμων
- Ψύξη σταφυλιών για οινοπαραγωγή
- Τεχνολογία Drysol για την ψύξη κρασιού μούστου
- Μεταφορά βιολογικού υλικού & φαρμακευτικού υλικού σε ελεγχόμενη θερμοκρασία
- Συρρίκνωση μετάλλων για προσαρμογή & συναρμολόγηση
- Εστίαση
- Ειδικά εφέ
Ο ξηρός πάγος (dry ice) είναι διοξείδιο του άνθρακα CO2 σε στερεή μορφή. Παρασκευάζεται εκτονώνοντας σε ατμοσφαιρική πίεση υγρό διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται αλλαγή φάσης του υγρού διοξειδίου σε αέρια και στερεή ταυτόχρονα. Το στερεό διοξείδιο του άνθρακα σε μορφή χιονιού έπειτα συμπιέζεται και διελαύνεται μέσα από μήτρες για να παραγάγει μικρούς σβόλους (pellets 3mm ή nuggets 16mm). Εξαιτίας της χαμηλής του θερμοκρασίας σας, στους -78,5οC, ο ξηρός πάγος έχει τη δυνατότητα να αποδώσει άφθονη θερμική ενέργεια.
Οι μορφές ξηρού πάγου (dry ice) είναι οι εξής:
- Σβόλοι (pellets 3 mm, nuggets 16 mm)
- Μπλοκ
και συσκευάζονται σε ειδικά θερμομονωτικά δοχεία αφρού πολυουρεθάνης, διαφόρων χωρητικοτήτων (150, 260, 450, 500, 550 & 600 λίτρων), καθώς και σε μικρότερα κουτιά διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ), χωρητικότητας 30 λίτρων.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ (DRY ICE)
ΞΗΡΗ ΠΑΓΟΒΟΛΗ
H διαδικασία DryBlast βασίζεται στην προβολή σβόλων (pellets) στερεού διοξειδίου του άνθρακα, διαμέτρου μόλις λίγων χιλιοστών, με πολύ υψηλή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας σαν φέρον αέριο ξηρό πεπιεσμένο αέρα.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DRYBLAST;
Η τεχνολογία DryBlast είναι άκρως αποτελεσματική εξαιτίας της επίδρασης τριών κύριων παραγόντων:
- Της φυσικής, λόγω της δύναμης κρούσης των σβόλων ξηρού πάγου στην επιφάνεια.
- Του θερμικού πλήγματος που προκαλείται από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
- Της εξάχνωσης, με αποτέλεσμα η αύξηση της τοπικής πίεσης να προκαλεί αφαίρεση υλικού.
Πιο συγκεκριμένα, όταν ο σβόλος ξηρού πάγου συγκρουστεί με την επιφάνεια, τότε διεισδύει στο στρώμα που πρόκειται να απομακρυνθεί.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΞΗΡΗΣ ΠΑΓΟΒΟΛΗΣ
- Αποτελεί μη διαβρωτική, μη εύφλεκτη και μη επαγωγική μέθοδο καθαρισμού.
- Είναι φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς δευτερογενείς ρύπους, όπως διαλύτες ή κόκκους.
- Είναι καθαρή και κατάλληλη για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων.
- Επιτρέπει τον επί τόπου καθαρισμό, χωρίς χρονοβόρα αποσυναρμολόγηση εξοπλισμού.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να βλάψει ενεργά μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά μέρη ή να δημιουργήσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει υπολείμματα παραγωγής, παράγοντες εκπομπών, ρύπους, βαφές, έλαια, βιοϋμένια.
- Μπορεί να είναι τόσο ήπια όσο το να καθαρίζει ζημιά σε βιβλία από καπνό έως τόσο επιθετική όσο να απομακρύνει τη σκωρία εξαιτίας της συγκόλλησης σε εργαλεία.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές εφαρμογές καθαρισμού
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Οι ανάγκες παράδοσης σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις ευαίσθητων τροφίμων όπως τα νωπά και τα κατεψυγμένα προϊόντα, μερικές φορές με στάσεις σε πόλεις που απαιτούν το σβήσιμο της μηχανής και ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του συστήματος μηχανικής ψύξης του οχήματος, απαιτούν εξοπλισμό που να μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας: Η SOL έχει αναπτύξει τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν χρήση του διοξειδίου του άνθρακα στη στερεή του μορφή: ξηρός πάγος (dry ice) ή χιόνι διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να παράσχει μια αποτελεσματική και αποδοτική λύση στο πρόβλημα αυτό, μειώνοντας τα απόβλητα.
Στην πράξη είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι ιδιότητες κατάψυξης του διοξειδίου του άνθρακα που εισάγεται με τη μορφή ξηρού πάγου ή χιονιού διοξειδίου του άνθρακα στο κιβώτιο που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα: μια σωστή ποσότητα CO2 μπορεί να είναι η σωστή λύση για να διατηρηθεί η ψυχρή αλυσίδα των αναλώσιμων προϊόντων.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ CATERING
Οι αεροπορικές μεταφορές αποτελούν μια πολύ απαιτητική αγορά, όπου η ποιότητα των επιπρόσθετων υπηρεσιών είναι στρατηγικής σημασίας για την ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών. Η πιο σημαντική υπηρεσία on-board για τις μεγάλης διάρκειας πτήσεις είναι αυτή του catering. Για παράδειγμα σε ένα αεροσκάφος Boeing 747 πρέπει να φορτωθούν περισσότερα από 40.000 διαφορετικά αντικείμενα (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια δίσκοι κλπ.).
Με σκοπό να απλοποιηθεί αυτή τη διαδικασία, όλα αυτά τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ποτών, προηγουμένως τοποθετούνται σε κατάλληλα καρότσια. Αυτά τα καρότσια τοποθετούνται σε ειδικές ζώνες ειδικά διαμορφωμένες γι’ αυτά: στις κουζίνες των αεροσκαφών.
ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
Η ανάγκη να διατηρηθούν πρωτεϊνούχα τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ακόμη πιο σημαντική μέσα στο περιβάλλον του αεροσκάφους. Η διάρκεια πολύ μακρινών πτήσεων είναι αρκετή, έτσι ώστε οι επιβάτες να υποφέρουν από την πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας επιβλαβών μικροοργανισμών μέσα από την κατανάλωση τροφίμων. Τέτοια τρόφιμα πρέπει να είναι συνεπώς διατηρημένα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
Με τη χρήση του ξηρού πάγου (dry ice) οι προδιαγραφές ως προς τον καταναλωτή είναι υψηλές, καθώς η νομοθεσία για τα τρόφιμα απαιτεί την προστατευμένη ατμόσφαιρα για την αποθήκευση και τη διανομή τροφίμων και ποτών. Η ψύξη τους με ξηρό πάγο είναι το ιδανικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από μικροοργανισμούς. Έπειτα, τα τρόφιμα αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 4οC και 6οC με τη χρήση ξηρού πάγου, με συνέπεια να είναι εγγυημένη η βέλτιστη θερμοκρασία τους για έως 10 ώρες.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στη βιομηχανία τροφίμων, όπως στην επεξεργασία κρέατος ή για παράδειγμα κατά την παραγωγή αρτοποιημάτων, συχνά ο κύκλος παραγωγής περιλαμβάνει την ανάμιξη ζύμης με διάφορα συστατικά. Αυτές οι διεργασίες έχουν σκοπό να προσδώσουν στο προϊόν την επιθυμητή υφή και συνοχή που μπορούν όμως να ενεργοποιήσουν τις ακόλουθες διαδικασίες: κατά τη διεργασία της ανάμιξης, το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στη ζύμη με συνέπεια ανεπιθύμητες αλλαγές στα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Η SOL μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό με τη χρήση ξηρού πάγου (dry ice).
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- Υψηλή ψυκτική ικανότητα, λόγω της ειδικής θερμότητας εξάχνωσης των 573 kJ/kg που είναι 170% μεγαλύτερη από του πάγου.
- Δεν αφήνει κατάλοιπα μετά τη χρήση, διότι η στερεή φάση σε ατμοσφαιρική πίεση με την αύξηση της θερμοκρασίας μετατρέπεται σε αέρια.
- Δεν απαιτεί εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό, διότι λόγω της ψυκτικής του ικανότητας δεν χρειάζεται κάποιο σύστημα μηχανικής ψύξης
- Είναι εύχρηστος και, ακολουθώντας απλές οδηγίες ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο.
- Έχει βακτηριοστατική δράση, καθώς χάρη στις χημικές του ιδιότητες, διαλύεται μέσα στο νερό και μειώνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα.
ΨΥΞΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η ποιότητα του κρασιού εξαρτάται από τις φαινολικές και αρωματικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως στο φλοιό και στον καρπό των σταφυλιών και που μπορούν να εκχυλιστούν καλύτερα με χρήση υγρού ή στερεού διοξειδίου του άνθρακα. Η SOL είναι σε θέση να παράσχει ευρεία γκάμα λύσεων με χρήση CO2 προκειμένου να ενισχυθεί η διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών και η εκχύλιση αυτών των ενώσεων και να προστατευθούν τα σταφύλια και το κρασί από την οξείδωση.
ΓΙΑΤΙ ΨΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ;
Η διαδικασία εν ψυχρώ διαβροχής του μούστου είναι τεχνολογία για την καθυστέρηση της ζύμωσης των κόκκινων σταφυλιών για μία/δύο εβδομάδες με αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας. Ο στόχος αυτής της διεργασίας είναι να γίνει πλήρης εκχύλιση του χρώματος και του αρώματος.
Η χαμηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να συντηρηθεί ο μούστος από το στερεό CO2, μπορεί να βοηθήσει στην εύκολη εκχύλιση ανθοκυανών, φλαβονοειδών και των αρωματικών ενώσεων φλαβανών προκειμένου να επιτευχθεί ένα κρασί με περισσότερο χρώμα, περισσότερο σώμα και περισσότερες αρωματικές νότες σε σύγκριση με την κλασική διαβροχή (μούλιασμα).
Το στερεό CO2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του κρασιού στη φάση συγκομιδής, μειώνοντας άμεσα τη θερμοκρασία και τους κινδύνους της οξείδωσης και της πρόωρης ζύμωσης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DRYSOL ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΞΗ ΚΡΑΣΙΟΥ – ΜΟΥΣΤΟΥ
Η ψύξη του μούστου πραγματοποιείται μέσω της απευθείας επαφής με το στερεό CO2 σε μικρούς σβόλους (pellets) εντός των δεξαμενών μούστου ή στο σπαστήρα, μέσω αυτοματοποιημένων ή χειροκίνητων λειτουργιών από υγρό CO2. Η SOL είναι σε θέση να παράσχει όλον τον εξοπλισμό και το σύστημα ελέγχου για μια σωστή διαδικασία ψύξης.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Κατά τη μεταφορά των φαρμάκων, εμβολίων και των βιολογικών δειγμάτων όπως το αίμα, τα κύτταρα ή οι ιστοί, είναι κρίσιμης σημασίας η συνεχής αποθήκευσή τους σε ένα περιβάλλον περιορισμένου θερμοκρασιακού εύρους· από τη στιγμή της παρασκευής ή λήψης τους μέχρι εκείνη της εφαρμογής τους.
Ο ξηρός πάγος (dry ice) για ιατροφαρμακευτικές μεταφορές παρέχει εκτεταμένη, διαρκή ψύξη, σε όλο τον κύκλο της ψυκτικής αλυσίδας. Προσφέρει σπουδαίες ψυκτικές ικανότητες (θερμοκρασία σε ατμοσφαιρική πίεση -78,5οC), βραδεία εξάχνωση σε αέρια κατάσταση, ενώ δεν αφήνει κατάλοιπα ή υγρασία. Έτσι διασφαλίζεται η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των μεταφερόμενων ειδών, χωρίς τον κίνδυνο της πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης σε αυτά από το ψυκτικό μέσο.
Παράλληλα ο ξηρός πάγος αποτελεί βακτηριοστατικό και μυκητοκτόνο παράγοντα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εργαστήρια για την καθυστέρηση των εξώθερμων αντιδράσεων.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ & ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Μέσω της χρήσης του ξηρού πάγου (dry ice) είναι εφικτό να μειωθεί η θερμοκρασία ενός μεταλλικού εξαρτήματος λίγο κάτω από τους -70οC. Σε αυτή τη θερμοκρασία, το μέταλλο συστέλλεται έντονα και έτσι ο μηχανουργός μπορεί να επιτύχει την άριστη συναρμογή. Αντί για παράδειγμα να θερμανθεί ένα κουζινέτο για να διασταλεί και να τοποθετηθεί σε έναν άξονα, μπορεί ο άξονας να ψυχθεί για να συσταλεί και να συσφιχθεί με το κουζινέτο. Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η ταχύτητα, η απλότητα στη χρήση και η απουσία μεταβολών στις φυσικές ιδιότητες των εξαρτημάτων, σε αντίθεση με την αντίστροφη διαδικασία θέρμανσής τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της σκληρότητας του υλικού τους.
ΕΣΤΙΑΣΗ
Ο ξηρός πάγος (dry ice) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για κάθε εστιάτορα, όσον αφορά στην κουζίνα.
Σε μια κατάσταση, όπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακοπεί, το σύνολο των ευαίσθητων αποθηκευμένων τροφίμων μπορεί να αλλοιωθεί, εξαιτίας της απώλειας ψύξης. Σε άλλη περίπτωση επιπλέον λειτουργίας του εξοπλισμού, ειδικά σε ημέρες αιχμής, η οποιαδήποτε βλάβη των ψυκτικών συστημάτων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές απώλειες.
Με τη χρήση του ξηρού πάγου, όλα τα ευαίσθητα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν τρόφιμα, ιδιαίτερα τα θαλασσινά, τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν με ξηρό πάγο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πολύ χαμηλής του θερμοκρασίας, που ζεματίζει το λευκό κρέας, καθιστώντας το ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Μια τρίτη χρήση του ξηρού πάγου είναι κατά το σερβίρισμα, με τη δημιουργία αρωματικού καπνού. Επιλέγοντας ένα άρωμα, τοποθετώντας το σε ένα ποτήρι ή δοχείο, και ρίχνοντας ένα μικρό κομμάτι ξηρού πάγου, καλύπτοντας το σκεύος, τότε αυτό αμέσως αναδεικνύεται κατά την αφαίρεση του καλύμματος, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ
Ο ξηρός πάγος (dry ice) προσφέρει πολλαπλά οφέλη για οποιαδήποτε εκδήλωση ή πάρτυ, είτε στο σπίτι, είτε στη σκηνή μιας τηλεοπτικής παραγωγής ή μιας συναυλίας, είτε ακόμη και στο τραπέζι μετά από ένα γάμο. Τοποθετώντας μερικά μπλοκ ξηρού πάγου μέσα σε θερμό νερό, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό εφέ ομίχλης, που προκαλεί τον ενθουσιασμό του κοινού. Ο συνδυασμός τους, μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε φυσαλίδες μέσα στο νερό, δημιουργώντας μια ομίχλη ρευστή και σε κίνηση.
Με τη χρήση για παράδειγμα 2 κιλών ξηρού πάγου σε 20 λίτρα θερμού νερού, παράγεται ομίχλη για περίπου 10 λεπτά. Αρχίζοντας το νερό να κρυώνει, εξαχνώνεται ο ξηρός πάγος, με συνέπεια τη μείωση της ομίχλης σταδιακά.
Μέσω μηχανών παραγωγής ομίχλης, είναι επίσης εφικτό να δημιουργηθεί το παραπάνω φαινόμενο.
Ο ξηρός πάγος αποτελεί ένα φθηνό, εύχρηστο, ευρέως διαθέσιμο, διασκεδαστικό και ασφαλές μέσο δημιουργίας ειδικών εφέ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ξηρός Πάγος – Παρακολουθήση Θερμοκρασίας
TempTale® Ultra Dry Ice Probe
Η συσκευή κυκλοφορεί σε δύο τύπους: Μιας Χρήσης, Πολλαπλών Χρήσεων.
Κατέβασε το Φυλλάδιο Τεχνικών Προδιαγραφών της Συσκευής: TTUltra_Dry_Ice_Probe και Οδηγίες Χρήσης: TTUltra Dry Ice Probe Manual
TempTale® Ultra Probeless Dry Ice
Κατέβασε το Φυλλάδιο Τεχνικών Προδιαγραφών της Συσκευής:
- Για τις Βιοεπιστήμες TTUItra_Probeless_Dry_Ice_LS ή
- Για Βιομηχανική χρήση TTUltra Probeless DI Ind
- Για Οδηγίες Χρήσης: TTUltra Probeless DI Manual
Πηγή: https://solhellas.solgroup.com/el/products-and-services/ta-proionta-kai-oi-ypiresies-mas-gia-ti-biomichania/aeria/kyria-aeria/ksiro-pago