Μείωση Απωλειών στην Κρύα Αλυσίδα με Δεδομένα σε Πραγματικό Χρόνο
Τρόφιμα
Οι ευαίσθητες στη θερμοκρασία αποστολές της κρύας αλυσίδας, μπορεί να γίνουν αποστολές υποβαθμισμένων προϊόντων, αν δεν υπάρχει συστηματική προσέγγιση στην παρακολούθηση και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συμβαίνει συχνά να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης, αφού έχει συμβεί σοβαρή και εμφανής ζημία στο φορτίο.
Συχνότερα μάλιστα, συμβαίνει σε αυτό το στάδιο, τα ευαίσθητα προϊόντα να θεωρούνται απώλεια τροφής. Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ως απώλεια τροφής, την μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των τροφίμων που προκύπτει από αποφάσεις και ενέργειες των προμηθευτών τροφίμων στην αλυσίδα. Ο FAO αρχικά εκτιμήσει ότι περίπου το 14% των περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων τόνων τροφίμων που παράγονται στον κόσμο, χάνεται μετά τη συγκομιδή, χωρίς να υπολογίζεται το επίπεδο της λιανικής πώλησης. Ο FAO διευκρινίζει επιπλέον, αυτή την απώλεια ως, τρόφιμα που απορρίπτονται, αποτεφρώνονται ή διατίθενται με άλλο τρόπο, μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων από τη συγκομιδή /σφαγή/αλίευση, αλλά εξαιρουμένου του επιπέδου λιανικής.
Όταν όμως εφαρμόζονται οι κατάλληλες πρακτικές και τα εργαλεία στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυτό το είδος απώλειας είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί.
Ξεκινήστε με τις βασικές πρακτικές διαχείρισης της κρύας αλυσίδας
Υπάρχουν μερικές βασικές πρακτικές διαχείρισης της κρύας αλυσίδας που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και θα διατηρήσουν την ποιότητα των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους. Οι άριστες πρακτικές περιλαμβάνουν:
- Κατάλληλη ψύξη προ της φόρτωσης σε μονάδα μεταφοράς ψυγείο
- Προετοιμασία κατάλληλη του θαλάμου μεταφοράς (container, φορτηγό ψυγείο), υπολογίζοντας ότι δεν έχει βλάβες, ζημίες, είναι καθαρό και σωστά ρυθμισμένο στα όρια θερμοκρασίας, ενώ έχει ήδη ψυχθεί προ της φόρτωσης
- Ορθή φόρτωση του container στα επιτρεπτά όρια ύψους των παλετών ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του ψυχρού αέρα. Είναι εξίσου σημαντικό να αφήνετε αποστάσεις μεταξύ των παλετών και των τοιχωμάτων του θαλάμου.
- Η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας πρέπει να εξασφαλισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς.
Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές συνεχώς, θα εξασφαλιστεί η κατάλληλη κυκλοφορία αέρος και έτσι θα έχετε την μέγιστη αποτελεσματικότητα του ψυκτικού θαλάμου, ώστε να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων σας στο ράφι.
Ωστόσο, στην εποχή μας οι κρύα αλυσίδα είναι πολύπλοκη και αντικείμενο δαπανηρών διακοπών. Η εφαρμογή ενός προγράμματος παρακολούθησης είναι ο άριστος τρόπος για να μειώσετε την απώλεια τροφίμων.
Προηγμένη παρακολούθηση θερμοκρασίας
Μια πρόσθετη προστασία για την εφαρμογή ορθών πρακτικών στην κρύα αλυσίδα, είναι η χρήση καταγραφικών θερμοκρασίας που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε την διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για τα προϊόντα.
Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας τροφίμων, για την βελτίωση της ποιότητας των, δεν είναι νέα πρακτική. Στην πραγματικότητα, πριν 90 χρόνια οι εταιρείες οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν καταγραφικά με ταινία (strip chart recorders) για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας στις ευαίσθητες φορτώσεις. Αυτά τα αναλογικά καταγραφικά, προβάλουν το ιστορικό χρόνου – θερμοκρασίας σε γράφημα πάνω σε χαρτί. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για την λήψη αποφάσεων για κάθε φόρτωση.
Ενώ οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται ακόμη για την παρακολούθηση, ενός σημαντικού αριθμού φορτώσεων κάθε χρόνο, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά εκτεταμένα και έτσι σήμερα διαθέτουμε πολλά καινοτόμα εργαλεία που μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος.
Για παράδειγμα, η χρήση των ηλεκτρονικών καταγραφικών σας επιτρέπει την καταγραφή δεδομένων θερμοκρασίας σε μορφή που μπορείτε να αποθηκεύσετε, να κοινοποιήσετε και να αναλύσετε τα δεδομένα. Τα πρώτα καταγραφικά απαιτούν χειρονακτική επεξεργασία των δεδομένων για την αποστολή τους και την ανάλυση αυτών. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως για την λήψη αποφάσεων για κάθε φόρτωση.
Μια από τις επόμενες σημαντικές εξελίξεις στην αγορά, στην τεχνολογία επικοινωνίας, με την οποία γίνονται οι μεταδόσεις, πιο προηγμένης τεχνολογίας, επιτρέπει μεταδόσεις μεγαλύτερου όγκου, δεδομένων της κρύας αλυσίδας. Επίσης, επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων και την εύκολη ανάλυση δεδομένων με στόχο την βελτίωση.
Συσκευές Επικοινωνίας
Σήμερα οι συσκευές επικοινωνίας, επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο ενώ το φορτίο βρίσκεται καθ’ οδόν. Συσκευές συνδεδεμένες Hands-free και ενισχυμένες με Internet of Things (IoT) παρέχουν έναν πλούτο δεδομένων παραγόντων, όπως πηγή, κίνηση, ψύξη και λειτουργία αυτής, άνοιγμα θυρών. Η λήψη και η ανάλυση των δεδομένων αυτών παρέχει ορατότητα, για την αποφυγή των αιτιών που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της θερμοκρασίας.
Καθώς εξετάζουμε όλες αυτές τις εξελίξεις, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μια τεχνολογία δεν αντικαθιστά εντελώς κάποια άλλη και ότι πολλοί τύποι συσκευών μπορούν να συνυπάρχουν και να προσθέσουν πρόσθετη αξία στα προγράμματα παρακολούθησης των εταιρειών τροφίμων.
Η επιλογή των συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται από πολλούς πρακτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτιμήσεων των πελατών ως προς τη συγκεκριμένη εφαρμογή, τον προϋπολογισμό, τη διαθεσιμότητα της υποδομής και τις επιλογές των δεκτών.
Μετάβαση από τα δεδομένα στη επίγνωση
Ακριβώς όπως το υλικό για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, έτσι εξελίχθηκε και ο τρόπος συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βιομηχανία έχει περάσει από την εξέταση μεμονωμένων αποστολών σε μια χάρτινη ταινία, σε μια εξελιγμένη ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από χιλιάδες αποστολές σε πραγματικό χρόνο.
Σε μεμονωμένη βάση αποστολής, τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του φορτίου, που έχει μεταφερθεί σε ανεπαρκείς θερμοκρασίες και να το κρατήσει εκτός του συστήματος ροής μέσω ειδοποιήσεων που σηματοδοτούν ότι έχει προκύψει πρόβλημα θερμοκρασίας.
Η τεχνολογία της Sensitech επιτρέπει την ενσωμάτωση δεδομένων θερμοκρασίας και άλλων δεδομένων logistics σε ένα σύστημα διαχείρισης δεδομένων που βασίζεται σε σύννεφο. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα από εκατοντάδες ή χιλιάδες αποστολές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τάσεων και προτύπων. Προηγμένα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της βασικής αιτίας των ζητημάτων θερμοκρασίας και για τη συνεχή βελτίωση της ψυχρής αλυσίδας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την εμφάνιση προβληματικών αποστολών.
Δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κρύα αλυσίδα
Για την επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος ψυχρής αλυσίδας, η Sensitech συνιστά την ανάπτυξη διαδικασιών και εργαλείων που υπερβαίνουν την απλή χρήση ενός καταγραφικού θερμοκρασίας. Εδώ είναι μερικά κρίσιμα στοιχεία:
- Παροχή παρακολούθησης και εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να παρέχετε τα κατάλληλα καταγραφικά και, στη συνέχεια, να εκπαιδεύετε το προσωπικό για τη σωστή χρήση και τοποθέτηση, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί προμηθευτές σε διάφορες χώρες με διαφορετικές γλωσσικές απαιτήσεις. Η παροχή πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την εποχικότητα και τις αλλαγές προσωπικού από εποχή σε εποχή.
- Χαρακτηριστικά αποστολής. Η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους προμηθευτές, την προέλευση, τον προορισμό, το προϊόν, τον τύπο προϊόντος και την εταιρεία μεταφορών παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο για ανάλυση όταν συνδέεται σωστά με τα δεδομένα θερμοκρασίας. Η επίτευξη υψηλού επιπέδου συνέπειας στη συλλογή δεδομένων και την ποιότητα μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που απαιτεί γνώση και εμπειρία.
- Διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα ακατέργαστων δεδομένων που συλλέγονται στην ψυκτική αλυσίδα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να αναλύονται και να αναφέρονται με περιεκτικό και προσβάσιμο τρόπο. Ακόμη και στα καλύτερα σχεδιασμένα συστήματα, τα δεδομένα θα είναι ατελή και πρέπει να δοθεί προσοχή στη συντήρηση της βάσης δεδομένων για να διασφαλιστεί η ποιότητα των δεδομένων προκειμένου να εξαχθεί η πλήρης αξία.
- Προγραμματισμός συναγερμών και ειδοποιήσεων. Μετά τη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία τους, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις συναγερμού, που είναι προσαρμοσμένες στα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα διανομής.
- Εταιρική δέσμευση. Μια επιτυχημένη εφαρμογή προγράμματος ψυχρής αλυσίδας θα απαιτήσει τη συμμετοχή άλλων τμημάτων, όπως του τμήματος αγορών και της πληροφορικής. Αυτό διασφαλίζει ότι τα στοιχεία υλικού και λογισμικού του συστήματος έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε το πρόγραμμα να λειτουργεί αποτελεσματικά και να μεγιστοποιεί την αξία της επένδυσης.
Συνεχής βελτίωση με Αξιολογήσεις της Κρύας Αλυσίδας
Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχρής αλυσίδας, υπάρχουν καταστάσεις όπου απαιτείται βαθύτερη ανάλυση όταν εντοπιστεί ένας συγκεκριμένος τομέας βελτίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Sensitech προσφέρει αξιολογήσεις ψυχρής αλυσίδας βάσει δεδομένων με εξειδικευμένες γνώσεις για την παροχή πρόσθετης ορατότητας ως επέκταση της ανάλυσης δεδομένων του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, μέσω της επιτόπιας επαγγελματικής εξυπηρέτησης, οι ειδικοί της Sensitech παρατηρούν και τεκμηριώνουν τις πρακτικές και παρέχουν ενεργές προτάσεις για τη βελτίωση της ψυχρής αλυσίδας. Οι ειδικοί μας προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως αυτές για τους πελάτες μας:
- Οι ακατάλληλες στοίβες παλετών ή αυτές που ακουμπούν στα τοιχώματα του θαλάμου, επηρεάζουν τις θερμοκρασίες του προϊόντος;
- Η φόρτωση θερμού προϊόντος σε ένα θάλαμο ψυγείο, αποτελεί πηγή προβλήματος;
- Είναι σωστά προγραμματισμένος και συντηρημένος ο εξοπλισμός;
- Όλοι οι φορτωτές ακολουθούν τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας (SOP) με συνέπεια και τοποθετούν σωστά τα όργανα ελέγχου θερμοκρασίας;
Οι αξιολογήσεις Cold Chain επιτρέπουν στις ομάδες του Sensitech να εντοπίσουν την αιτία ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας – συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των διανομέων και των λιανοπωλητών – για να τους εκπαιδεύσουμε και να αναπτύξουμε βέλτιστες πρακτικές για βελτιωμένη απόδοση ψυχρής αλυσίδας.
Για παράδειγμα, ένας λιανοπωλητής μπορεί να μας ζητήσει να επισκεφτούμε έναν προμηθευτή βάσει ανωμαλιών που εμφανίζονται στην ανάλυση των δεδομένων του προγράμματος θερμοκρασίας. Αν και αυτό μπορεί να εκληφθεί από τον προμηθευτή ως έλεγχος, η εκτίμηση αφορά πραγματικά την ορατότητα. Στο τέλος, οι προμηθευτές επωφελούνται επειδή προσφέρουν ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας και αρχίζουν να κάνουν διάλογο με τον πωλητή λιανικής για να βελτιώσουν τα δεδομένα βάσει δεδομένων και παρατηρήσεων από μια ουδέτερη ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Συνεργασία για την μείωση των απωλειών στα τρόφιμα
Όπως συζητήθηκε εδώ, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μια εταιρεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απώλειας τροφής στην ψυχρή αλυσίδα της, από απλές πρακτικές διαχείρισης ψυχρής αλυσίδας έως παρακολούθηση θερμοκρασίας και ειδικές γνώσεις. Συλλογικά, αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη βελτίωση των διαδικασιών ψυχρής αλυσίδας, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στη συνεχή βελτίωση, μειώνουν την απώλεια και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.
Για να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα συνεχούς βελτίωσης στην ψυκτική σας αλυσίδα, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Πηγή: Sensitech.Inc.