
Καταγραφικά Θερμοκρασίας για Ψυκτικούς Θαλάμους Τροφίμων
Καταγραφικά Θερμοκρασίας για Ψυκτικούς Θαλάμους Τροφίμων: Ο έλεγχος της θερμοκρασίας συντήρησης των τροφίμων είναι ανάμεσα σε άλλους, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την διασφάλιση της ποιότητας τους. Η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στην διάρκεια της παραγωγής, της διακίνησης, της αποθήκευσης και της διάθεσης των τροφίμων εγγυάται την δημόσια υγεία. Η εξασφάλιση ορθής λειτουργίας του εξοπλισμού προστατεύει τον επαγγελματία από βλάβες, οι οποίες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ζημιογόνες εάν το πρόβλημα δε διαπιστωθεί εγκαίρως. Είναι λοιπόν αρκετοί σήμερα οι επαγγελματίες που διαθέτουν καταγραφικά συστήματα, όχι από υποχρέωση, αλλά με αίσθημα ευθύνης έναντι του καταναλωτή, προστατεύοντας παράλληλα και την επιχείρηση τους.
Νόμοι & Συμμόρφωση
Από το 1989 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θέσπισε νόμους με τους οποίους καθόρισε σε ποιες επιχειρήσεις τροφίμων και με ποιόν τρόπο, πρέπει να γίνεται η καταγραφή των κρίσιμων μεγεθών σε όλη την ψυκτική αλυσίδα, από την παραγωγή ως την διάθεση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι θάλαμοι των ψυγείων ψύξης και απλής κατάψυξης καθώς και οι θάλαμοι βαθιάς κατάψυξης (θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των -18 0C), ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, χωρητικότητας από 50 m3 και άνω, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλα όργανα αυτόματης καταγραφής για τη συνεχή ή σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 15 λεπτά τουλάχιστον) παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα, στην οποία βρίσκονται τα τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Η καταγραφή της θερμοκρασίας ή / και της υγρασίας θα πρέπει να γίνεται από ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας, εφοδιασμένα με μνήμη. Καταγράφουν στη μνήμη τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ή / και υγρασίας κατά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον ανά 15 λεπτά), και διατηρούν τα δεδομένα αυτά για ένα τουλάχιστον έτος. Διαθέτουν τη δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων σε Η/Υ, αναπαραγωγής και εκτύπωσης των στοιχείων αυτών που μπορεί να ζητηθούν και από τις ελεγκτικές αρχές, κατά τη διενέργεια ενός επί τόπου ελέγχου.
Η συμμόρφωση προς τις ρυθμιστικές οδηγίες και η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι απαραίτητοι στόχοι κάθε επιχείρησης ευπαθών προϊόντων. Στην EcoHellas.Gr, προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών και προϊόντων, που υποστηρίζουν αποτελεσματικά την επίτευξη αυτών των στόχων παγκοσμίως. Η παγκόσμια εμβέλεια και η αποδεδειγμένη καινοτομία μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε σχεδόν σε κάθε ανάγκη των πελατών.
Εξασφάλιση της Ποιότητας
Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων είναι απαραίτητη η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται με τον καθορισμό, τον έλεγχο και την καταγραφή όλων των κρίσιμων παραμέτρων των τροφίμων σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση.
Έτσι λοιπόν η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία θέτουν ένα υποχρεωτικό πλαίσιο υλοποίησης των αρχών, που για πολλούς συνετούς επαγγελματίες θεωρούνται έτσι και αλλιώς σημαντικές, ενώ τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας όπως το HACCP και πρόσφατα το ISO 22000, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη του πλέον σημαντικού στόχου, αυτού της εξασφάλισης της ποιότητας.
Από αυτή τη οπτική οι επιχειρήσεις σήμερα εστιάζουν τις προσπάθειες τους στην ποιότητα όχι μόνο γιατί αυτό τους επιβάλλεται αλλά επειδή το επιλέγουν και επιπλέον αποτελεί βασική αξίωση των καταναλωτών.
Η Sensitech® της οποίας είμαστε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος για Ελλάδα & Κύπρο, σας δίνει τον έλεγχο της ποιότητας του προϊόντος με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, που σας βοηθούν να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού που είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία.
Επιλογή Καταγραφικού – Συμμόρφωση με την Νομοθεσία (ΕΝ12830)
Τα καταγραφικά συστήματα μόνιμης εγκατάστασης, οφείλουν να συμμορφώνονται με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN12830 περί καταγραφικών συστημάτων.
Συνοπτικά, το πρότυπο αυτό αναφέρει:
- Αριθμός Καταγραφών: Το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύει σε αδιάβλητη μνήμη, δεδομένα για τουλάχιστον 12 μήνες.
- Ακρίβεια μετρήσεων: Το μέγιστο σφάλμα (ακρίβεια) των μετρήσεων θα πρέπει να είναι ±1 0C.
- Ρυθμός καταγραφής: Οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται το πολύ ανά 30 λεπτά (το πρότυπο HACCP ορίζει ανά 15 λεπτά).
Πρόσβαση στις Καταγραφές, Ευκολία στη Χρήση
Η πρόσβαση στις καταγραφές του συστήματος και η ευκολία στην χρήση του, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος.
Σχεδόν όλα τα καταγραφικά συστήματα της αγοράς συνδέονται με Η/Υ, ώστε να παρακολουθούνται και να εκτυπώνονται οι καταγραφές, ενώ μερικά συστήματα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα χωρίς την χρήση Η/Υ.
Πλέον υπάρχουν καταγραφικά υψηλής τεχνολογίας τα οποία μπορούν να λειτουργούν μεν αυτόνομα ως προς τη διαδικασία καταγραφής, αποστέλλοντας όμως τα δεδομένα τους σε διαδικτυακή πλατφόρμα στο αποθηκευτικό νέφος (cloud) μέσω δικτύου, σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο χρήστης να μπορεί εύκολα μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή ή φορητής συσκευής να τα διαχειριστεί και να έχει πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων του, ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν δεν βρίσκεται εκεί.
Υποστήριξη Πελατών
Η ειδική ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αδυναμίες στην ψυχρή αλυσίδα σας, να προσδιορίσετε τις βασικές αιτίες και να κάνετε προτάσεις για βελτιώσεις. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εστιάσετε σε σημεία, όπου θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, οδηγώντας στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών ψυχρής αλυσίδας.
Ειδοποιήσεις σε Πραγματικό Χρόνο
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, επιτρέπει πλέον στα ηλεκτρονικά καταγραφικά συστήματα να λειτουργούν και ως συστήματα ασφαλείας, παρέχοντας δυνατότητα ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο, μέσω μηνυμάτων SMS ή E-mail, σε περίπτωση αποκλίσεων των θερμοκρασιών ή διακοπών ρεύματος. Οι ειδοποιήσεις απευθύνονται σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί εκ των προτέρων στο σύστημα.
Κόστος & Χρηματοδότηση
Το κόστος εγκατάστασης ενός καταγραφικού συστήματος κρίνεται μικρό συγκριτικά με τα οφέλη που προσκομίζει μια επιχείρηση, από την χρήση του.
Εκτός από την συμμόρφωση με την νομοθεσία, μια επιχείρηση είναι σε θέση να παρακολουθεί την συμπεριφορά των θαλάμων ψύξης, ώστε να προβλέψει ενδεχόμενα προβλήματα και να βελτιώσει τις συνθήκες αποθήκευσης και επομένως και την ποιότητα των προϊόντων.
Ένα καταγραφικό σύστημα που διαθέτει ειδοποίηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να διασφαλίσει μια επιχείρηση από το ενδεχόμενο ζημιάς και αλλοίωσης ή καταστροφής των τροφίμων που διατηρεί, το κόστος της οποίας ενδεχομένως θα ξεπερνάει την αξία της τοποθέτησης του καταγραφικού.
Η αγορά και εγκατάσταση ενός καταγραφικού συστήματος, χρηματοδοτείται πλέον και από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στα πλαίσια εφαρμογής συστήματος διασφάλισης ποιότητας από μια επιχείρηση.